18 września w Starym Ratuszu prof. Jarosław Dumanowski o kuchni Bolesława Chrobrego

Chcesz zajrzeć do królewskiej kuchni sprzed tysiąca lat? Wpadnij do Starego Ratusza 18 września wieczorem — profesor od dawnych smaków pokaże, co jadano za czasów Bolesława Chrobrego, a do tego poczęstunek w stylu piastowskim.
- Urząd Miejski zaprasza do Starego Ratusza na spotkanie o kuchni Bolesława Chrobrego
- Poznaj profesora Dumanowskiego i tajniki kuchni sprzed wieków - przyjdź i zapytaj
Urząd Miejski zaprasza do Starego Ratusza na spotkanie o kuchni Bolesława Chrobrego
18 września 2025 roku o godzinie 18:00 w Starym Ratuszu odbędzie się spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim. Wstęp jest wolny, a wydarzeniu towarzyszyć będzie poczęstunek w stylu piastowskim.
Spotkanie realizowane jest w ramach projektu “Królewska Biblioteka” i finansowane ze środków Muzeum Historii Polski w Warszawie w ramach programu “Patriotyzm Jutra. Wielkie Rocznice”.
Poznaj profesora Dumanowskiego i tajniki kuchni sprzed wieków - przyjdź i zapytaj
Jarosław Dumanowski jest historykiem, profesorem Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu i specjalistą w zakresie kuchni. Pełni funkcję Dyrektora Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na UMK. Jest pomysłodawcą i redaktorem serii “Monumenta Poloniae Culinaria” (“Polskie Zabytki Kulinarne”), wydawanej przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
Profil działalności profesora to popularyzacja wiedzy o dawnej kuchni oraz organizacja wydarzeń historyczno-kulinarnych. Współpracuje z restauratorami, szefami kuchni, nauczycielami gastronomii, producentami żywności i organizatorami turystyki. Był współautorem scenariusza, prowadzącym i głównym konsultantem serialu dokumentalnego Historia kuchni polskiej, zrealizowanego na zlecenie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Filmoteki Narodowej - Instytutu Audiowizualnego.
Stare receptury sprzed wieków publikuje na fanpage’u “Kuchnia staropolska” na Facebooku, a także prowadzi kanał “Kuchnia bardzo staropolska” na YouTubie.
Na spotkaniu będzie można uzyskać odpowiedzi na poniższe pytania:
Czy i skąd wiadomo, co jadano we wczesnym średniowieczu?
Jak chrześcijaństwo zmieniło kulturę kulinarną Polski - czyli o winie pszenicy i oliwie?
Czym była kuchnia mięsna, a czym kuchnia postna we wczesnym średniowieczu?
O skarbach lasów, łąk i pól, czyli co jadali wielmoże, a co lud?
Proso, żyto, dziczyzna, soczewica, olej lniany i konopny, macierzanka, rdest, czyli o składnikach menu sprzed tysiąca lat?
Jak konserwowano, przyprawiano i sporządzano przyprawy za czasów Bolesława Chrobrego?
Czy wczesnośredniowieczna kuchnia smakowałaby nam współcześnie i co zachowało się w kuchni do dzisiaj?
Przyjdź, posłuchaj opowieści o dawnych smakach i skosztuj potraw przygotowanych w stylu piastowskim — spotkanie ma formułę otwartą, a organizatorem wydarzenia jest Urząd Miejski.
Na podstawie: Urząd Miejski
Autor: krystian