jabłka

Jabłko to bez wątpienia jeden z najpopularniejszych owoców na świecie. Jego popularność nie jest przypadkowa. Owoc jabłoni zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze, których organizm potrzebuje do zachowania zdrowia. Kolejnym ważnym plusem jest to, że te owoce sezonowe są niedrogie i jeśli są prawidłowo przechowywane, mają stosunkowo długi termin ważności. Co warto wiedzieć o jabłkach?

Czym tak naprawdę są jabłka?

Azja Środkowa jest uważana za miejsce narodzin jabłek. Stamtąd drzewo jabłoni rozpoczęło swoją podróż dookoła świata. Z biegiem czasu jabłko zaczęło być wymieniane w mitach i legendach, w których często występowało jako symbol zdrowia, płodności i miłości. Jabłka to jedne z owoców o najniższej kaloryczności - 100 g dostarcza około 50 kcal. Jabłka to pyszna i zdrowa przekąska, która jest odpowiednia nawet dla tych, którzy są zmuszeni ograniczyć spożycie kalorii. Jabłka są bogate w błonnik (około czterech gramów na przeciętne jabłko). Poza tym jabłka zawierają witaminę C, silny naturalny przeciwutleniacz, który pozwala organizmowi rozwinąć odporność na infekcje i zwalczać wolne rodniki. 100 g jabłek dostarcza około 14% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Jabłka zawierają również inne przeciwutleniacze: kwercetyna, epikatechina i naryngenina. Ponadto jabłka zawierają witaminy z grupy B. Pomagają w produkcji enzymów trawiennych oraz w funkcjonowaniu układu nerwowego. Jabłka zawierają również bardzo ważne minerały: potas, fosfor i wapń.

Jak prawidłowo jeść jabłka, aby były maksymalnie zdrowe?

Świeże jabłka można kupić latem i jesienią, a niektóre odmiany można przechowywać przez całą zimę. Najlepiej wybierać jabłka pozyskiwane lokalnie. Pomimo tego, że czasem mają gorszy wygląd, prawdopodobnie zachowały więcej składników odżywczych niż owoce, które przedostały się do nas z drugiego końca świata. Uważa się, że czerwone jabłka są bogatsze w przeciwutleniacze. Przed spożyciem, jabłka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, aby usunąć z powierzchni kurz i pozostałości nawozów lub środków owadobójczych. Jabłka najlepiej jeść ze skórką: to ona jest najbogatsza w błonnik. Pokrojone jabłko ciemnieje na powietrzu. Zawarte w nim żelazo utlenia się w powietrzu. Jeśli chcesz, aby plasterki pozostały lekkie, możemy skropić je sokiem z cytryny. Jabłko to pyszny, niskokaloryczny owoc, który jest idealny dla osób dbających o swoje zdrowie. Jeśli chcemy, aby cała nasza dieta była zdrowa, możemy zdecydować się na catering dietetyczny Gniezno.