Turcja jest niezwykłym krajem pod względem różnorodności herbat oraz kaw, ale nie tylko, ponieważ dzięki silnemu rozwojowi ich kuchni, która kształtowała się przez setki lat, możemy doświadczyć niezwykłej różnorodności tradycyjnych napojów, których nieziemskiego smaku możesz spróbować sam. Sprawdź, jakie są najpopularniejsze tureckie napoje oraz z czego są przyrządzone.
Najpopularniejsze tureckie napoje
Tureckie napoje są niezwykle różnorodne, a jednym z najstarszych jest Szerbet i choć wywodzi się on z Iranu, to właśnie największą popularność zyskał w Imperium Osmańskim. Nie jest w tym nic dziwnego, że napój ten przypadł tak Turkom do gustu, albowiem jest on zrobiony na bazie soku owocowego bądź syropu wraz z dodatkiem orientalnych ziół i płatków kwiatów. Kolejnym tureckim napojem, który swoją historią sięga dawnych czasów jest Salep jest to gorący napar przyrządzony ze sproszkowanych bulw storczyka podawany razem z mlekiem i cynamonem. Posiada on doskonały smak i najczęściej piję się go w okresie jesienno-zimowym, gdyż ma działanie rozgrzewające oraz podnosi odporność. Bardzo ciekawym naparem, który jest rzadko spotykany poza granicami Turcji jest Şalgam suyu co w dosłownym tłumaczeniu oznacza sok z rzepy. Chociaż z rzepą niewiele go łączy, albowiem w rzeczywistości przyrządzany jest on z soku z marynowanej czarnej marchwi, a rzepa stanowi tu jedynie dodatek. Podawany jest on na zimno, a w tradycyjnej kuchni tureckiej pije się go najczęściej do kebabu.
Turecki napój, bez którego nie można się obejść, czyli — kawa
Choć kawa jest niezwykle popularnym napojem na świecie, to w Turcji jest ona przygotowywana w taki sposób, którego nie uraczycie nigdzie indziej. Mianowicie zmielone ziarna kawy oraz cukier wsypuje się do specjalnego tygielka i zalewa zimną wodą. Doprowadza się ją do wrzenia, a następnie odstawia na chwilę, żeby znowu ją zagotować. Taki proces powtarza się trzy razy, a przygotowana już odpowiednio kawa pita jest w malutkich filiżankach z dużą ilością cukru.