Zdecydowana większość Europejczyków słysząc o kuchni Japońskiej, widzi przed sobą słynne sushi. Dania z surowej ryby są w Japonii czymś powszechnym, głównie za sprawą położenia geograficznego. Ponieważ kraj ten jest wyspą, logicznym się wydaje, że ryby w tamtejszej kuchni to coś naturalnego. Nie ma w tym oczywiście nic złego! To właśnie japońska kuchnia uznawana jest za najzdrowszą ze wszystkich na świecie.
Zanim przystąpimy do posiłku
Będąc w Japonii, szybko zorientujemy się, że tamtejsi mieszkańcy mają inną kulturę żywieniową. Przed przylotem do kraju kwitnącej wiśni warto się z nią zapoznać, by uniknąć niechcianych niespodzianek. Do jednych z nich zalicza się między innymi posługiwanie pałeczkami. Być może brzmi to nieprawdopodobnie, ale sporo Europejczyków miewa z tym problem. Nawet jeśli samo spożywanie posiłku za ich pomocą nie jest kłopotliwe, to sposób, w jaki to robimy, już może taki być. Idealnym na to przykładem jest wbijanie pałeczek pionowo w miskę z ryżem. Taki widok może mieszkańców Japonii poirytować, gdyż tak podany ryż ofiarują zmarłym.
Jaki jest plus kuchni japońskiej?
W daniach przeważają świeże ryby i owoce morza. Rzadko znajdziemy na stole mięso - być może za sprawą buddyzmu, który miał ogromny wpływ na tamtejszą ludność. Spożywanie mięsa na wyspie rozpowszechniło się dopiero w XIX wieku. Zatem kuchnia japońska składa się w dużym stopniu z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które zawarte są w rybach. Lekkostrawne dania niezwykle punktują również za sprawą nisko kaloryczności. To i wiele innych czynników sprawia, że Japonia jest znana nie tylko z sushi, ale również z długowieczności tamtejszych mieszkańców.
Potrawy które zjesz w Japonii
Jest wiele dań, nad którymi warto się pochylić, nie mniej skupimy się na trzech według mnie najlepszych. Nie każde z nich składa się wyłącznie z ryby, ale są i takie, które w składzie rybę posiadać po prostu muszą. Spośród tej krótkiej listy nawet osoba gustująca tylko i wyłącznie w europejskich daniach szybko zmieni zdanie co do azjatyckiej kuchni.
- Sushi - Oczywiście tego dania zabraknąć na liście nie mogło. W skład wchodzą surowe owoce morza, kawałki ryb, warzywa i gotowany ryż. Przeważnie całość pokrywa wodorost nori. Sushi jest na tyle popularnym daniem, że można spróbować go w niemal każdym większym mieście. W Polsce dostępne są również gotowe zestawy, umożliwiające samodzielne przyrządzenie go w domu. Podawać je można w różny sposób, ponieważ składają się z wielu odmian. Do jednych z nich zalicza się np. Temaki. Rożek z wodorostu nori, wewnątrz którego znajdziemy identyczne składniki co w tradycyjnym sushi. Wyjątkowe sushi znajdziesz na stronie https://goldsushi.pl/ - dowiedz się więcej o ciekawych zestawach sushi.
- Wołowina Wagyu - Często podawana z ryżem i warzywami. Dobra alternatywa dla osób, które za rybą nie przepadają, a do Japonii chciałyby się udać. Wagyu to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Mięso niemal rozpływa się w ustach. Jest jeden minus - wysoka cena, ponieważ jest ono uznawane za niezwykle ekskluzywne.
- Ramen - Podobnie jak z sushi, występuje tu wiele odmian. Jest to zupa z makaronem o ściśle nieokreślonej konsystencji. Może być gęsta, może być też rzadka — jak wszystkim nam znany rosół. W skład wchodzi między innymi bulion, korzeń imbiru, wodorosty, marchew, sake, czosnek i inne. Danie to trafiło do Japonii prosto z Chin w XIX wieku i traktowany jest tam raczej jako fast food — Szybki posiłek między pracą.
Kuchnia japońska podbiła serca wielu ludzi. Te i wiele innych potraw nie tylko są zdrowe, co również pyszne i warte uwagi każdego, kto zdecyduje się na podróż do Japonii. Są oczywiście również w Polsce restauracje, gdzie takowe dania podają, a i przyrządzenie sobie samemu np. sushi do trudnych zadań nie należy. Jedno jest pewne - Przyrządzenie sobie takiego dania będzie świetnym urozmaiceniem dla naszych kubków smakowych.